Menü Bezárás

Kéziratok fogadása

  1. A szerkesztőség első körben a beküldött kéziratok formai követelményeknek való megfelelését ellenőrzi. Problémák felmerülése esetén a kéziratot visszaküldjük javításra a szerző számára. Hangsúlyozzuk, hogy a közlemények tartalmi bírálatára kizárólag a formai követelményeknek való megfelelés után kerül sor.
  2. A formai követelményeknek megfelelt kéziratokat az érintett témakörhöz értő, azzal foglalkozó, tudományosan minősített oktató-kutató bírálja. Az angol nyelvű részeket a tartalmi bírálatot követően egy lektor segítségével ellenőrizzük. A bírálatot követően a szerzők megkapják a bíráló véleményét, kiegészítve az esetlegesen felmerülő további nyelvtani, nyelvhelyességi, illetve formai hibákkal. A közlemények pozitív formai elbírását követően a bíráló véleményét néhány hét elteltével kapják kézhez a szerzők.
    A kéziratot két különböző bíráló egy „Lektorálási adatlap” segítségével 9 kategória alapján bírálja: (1) Újdonság, eredetiség; (2) Tudományos jelentőség; (3) Cím; (4) Összefoglaló; (5) Szerkezet; (6) A cikk terjedelme; (7) Táblázatok; (8) Ábrák; (9) Javaslat (a cikk megjelenésével kapcsolatban).
    A Táplálkozásmarketing az úgynevezett dupla anonim szakmai bírálati rendszert (double blind peer review) használja a beérkező tanulmányok elbírálására. Ez azt jelenti, hogy a közlemények kettős-vak szakbírálaton esnek át, azaz sem a szerző, sem a szakbíráló személye nem ismert a másik személy előtt.
  3. A kisebb változtatásokkal befogadható kéziratok a szerzők által, a bírálói véleményeknek megfelelően javított változatát a szerkesztőség ellenőrzi és a végleges véleményt a szerzők számára megküldi.